Om oss

Hallingdal Fjellridning - rideturer i fjellet siden 1965

Hvem er vi 
Hallingdal Fjellridning holder til i de vakre Hallingdalsfjella mellom Oslo og Bergen, med ca 3,5 timers kjøretur fra Oslo og ca 5 timer fra Bergen. Rideeventyret i fjellet startet for mange år siden for familien Torpe. Familien Torpe/Hallingdal Fjellridning er den turarrangøren i Norge som har drevet lengst med rideturer i fjellet. Gjennom 59 år med ridning i fjellet har tusenvis av nordmenn fått oppleve noe av det beste av norsk natur, trygt fra hesteryggen. 

Sommeren 1965 var den første sesongen far Eirik Torpe loset rytterfølget over fjellet. Sammen med mor Kari bygget de etter hvert opp Fjelldokkstølen, et idyllisk sted både for rytter og hest. Bror Knut Torpe har også drevet rideturene i mange år, men flyttet til Amerika for noen år siden. Her driver han med hester på fulltid og lever cowboylivet i solfylte Tennessee. De seneste årene har Guro Torpe drevet rideturene, og sommeren 2024 blir vi igjen et godt team med Guro som turleder.  

 


Ridesesongen i fjellet går fra 14 juni til 29 september 2024. Vi tilbyr Rideferie (mandag til torsdag) i perioden 24 juni - 15 august og Rideweekends alle helger 14 juni – 29 september, med utvalgte helger for langweekends opphold. Se også vårt rideturtilbud for oktober - mai fra gården i Torpo med oppstart 1 oktober 2024. For større grupper kan vi tilby tilpasset og skreddersydde opplegg. Du er alltid velkommen til å ta kontakt! E-post: post@ridetur.no, tlf. og sms: 95 24 19 89. Guro Torpe/Hallingdal Fjellridning.


Ridetur i høyfjellet
Rideturen går gjennom uberørt høyfjellsnatur og kulturlandskap med gamle støler og dyreliv. Ri over fjell og vidde på opptråkkede stier, over brusende elver og stille vann. Fantastisk utsikt i alle himmelretninger; til de majestetiske Hemsedalsfjella, Hallingskarvet og Ålingsfjella. I løpet av rideturene raster vi på fine inngjerdede stølsvoller. Vi saler av hestene og slipper de på beite før bålet tennes og det kokes kaffe, te og kakao til nistepakka. Terrenget er variert og relativt lettridd. Rypebestanden er spesielt stor i dette området, og ofte treffer vi på tallrike rypeflokker under rideturen.

 Hestene og westernsaler 
Hesteflokken vår består av 26 kaldblodshester. Hestene er norskstammede kaldblodstravere, samt 3 fine dølahester. Vakre, sterke, trygge og lette på foten kjennetegner hestene våre. De er håndplukkede til å være med på rideturene i fjellet, og mange av hestene er store av type. En vil bli din venn og bære deg lett over fjellviddene i et jevnt og rolig tempo. Alle hestene har erfaring som ridehest i fjellet hos oss. De fleste er også rutinerte og gode kjørehester, med mange timer foran vogn og slede. Vinteren tilbringer hestene sammen på gården vår i Torpo. Det gjør at de kjenner hverandre godt og er gode venner. Nye westernsaler ble anskaffet til sommersesongen 2020. Salene er skreddersydde i Alabama, USA. De har utløsbare stigbøyler for ekstra sikkerhet, gir topp ridekomfort og blir bare bedre og bedre i bruk. 

 


Beliggenhet
Base for rideturene i fjellet er Fjelldokkstølen (1000 moh). Fjelldokkstølen finner du innerst i Volelia på fjellplatået mellom Hemsedal, Gol og Ål. Lett tilkomst med bil, for nærmere veibeskrivelse se Informasjon > Veibeskrivelse


Fjelldokkstølen
Fjelldokkstølen tilhører Hallingdal Fjellridning. Fjelldokkstølen er inspirert av det enkel og gode seterlivet på fjellet. Stølshusene er ført opp i gammel romantisk, tømret seterstil. Det er overnatting i dobbeltrom (2 sengsrom). Det finnes også noen enkeltrom, samt 3-4 sengsrom. Fjelldokkstølen huser kun rytterne, og deltagere på rideturene deler kun rom med eget reisefølge. Sommeren 2022 ble det anskaffet nye kvalitetsmadrasser fra Wonderland med gode, nye dyner og puter – unn deg en liten cowboystrekk etter endt ridetur! Dusj, vask og wc i separat bygg beliggende i stølstunet. 

 

 

I Storstugu på Fjelldokkstølen serveres det velsmakende frokost og middag. Vi tilrettelegger for ulike matallergier og vegetarkost. Storstugu har lun atmosfære med stor åpne peis, gode salongstoler, solide langbord, liten kiosk og bar med alle rettigheter. Stølsbaren kan friste med kald øl og cider, hvitvin, rødvin, Baileys og Cognac. Sommeren 2022 ble det bygget en ny romslig utendørs terrasse, perfekt for morgenkaffen eller en hyggelig avslappende stund på ettermiddagen. Kvelden på Fjelldokkstølen byr på frisk fjelluft, beitende hester utenfor hytteveggen, godt i glasset og hygge i Storstugu foran den store åpne peisen. Det er flere fine fjellvann i området og hvis været tillater det, er det gode muligheter for et forfriskende bad. 

Vi ønsker hjertelig velkommen til fjells, til Hallingdal og til hestenes verden! 
Guro Torpe, Hallingdal Fjellridning.


 

Se film laget av rytter og gjest Rune Haaland fra sommeren 2019Mer enn 50 år med hest over fjellet. Se film fra når Eirik Torpe drev rideturene i 1976. Filmen ble vist på NRK julen -76.